Pages

Saturday, 3 September 2016

MUSAFIR


Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum w.b.t...

Alhamdulillah..kupanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi. Banyaknya nikmatNya yang tidak mampu aku hitung. Tetapi hambaNya ini selalu di dalam keadaan yang leka. Semoga penghijrahan ini adalah penghijrahan yang baik buatku. Semoga kekal istiqamah.

Bila buka balik belog ni, baru aku perasan dah setahun tak updates belog ni. Last updates pasal aku kerja di syarikat construction dan masa tu awal Zulhijjah. Ni aku updates balik untuk kerja yang baru di 1 Zulhijjah jugak tapi tahun yang lain..hehe. 

Bila diingat rasa bersyukur alhamdulillah banyak pengalaman yang aku dapat sepanjang kerja di tempat kerja lama. Lepas dah setahun lebih kerja di sana baru aku bagi notis berenti kerja. Alhamdulillah bos dan staff office lama memahami aku.

Banyak cabaran yang aku hadapi semasa di tempat kerja lama tapi tak seteruk ujian yang dihadapi orang lain. Tak seberapa cabaran ni. Tapi ini semua pengalaman yang akan mematangkan aku yang bermula dari zero.

Semasa awal-awal bekerja, aku sudah rasa agak sesak nafas untuk teruskan bekerja di office tu. Banyak yang aku kena buat. Awal-awal lagi dah rasa macam nak berenti kerja tapi demi sesuap nasi, gagahkan juga..hehe..macam teruk sangat. Tak kuat sungguh aku waktu tu. Masa tu pulak nak kena jaga hati semua pihak. Tapi dalam masa yang sama dapat pengalaman bekerja dengan orang yang lain-lain perangai.

Task yang aku buat masa tu melibatkan bahagian admin, account, gst dan menjadi P.A serta pemantau pekerja-pekerja site dari jauh. Mula-mula agak penat tambah-tambah nak kena jaga hati sumorang. Semua arahan orang atasan aku kena ikut. Syarikat aku melibatkan banyak company. Jadi banyak arahan.

Bila rasa tension and stress, balik ja dari kerja mesti selalu buka bermacam web untuk cari kerja baru. Tapi bila rasa macam kerja dah okay sikit aku rasa sayang pula nak berenti. Rasa kasihan. Tu yang aku stay. Masa tu yang aku ingat dalam kepala yang aku nak ubah pengurusan jadi elok balik. Nak perbaiki akaun syarikat yang ada sedikit kecelaruan. Tapi aku tak sempat buat semua tu. Ada saja masalah baru yang timbul.

Semua benda dari benda yang kecil sampailah yang besar aku kena taw. Nanti orang atasan akan tanya aku satu persatu. Kekadang rasa nak lari ja dari tanggungjawab tu. Tu yang aku nak sangat cari kerja baru. Selalu sangat aku cari. Dalam masa yang sama aku share jugak kerja kosong dengan kengkawan. Mana taw rezeki kawan-kawan aku.

Lama-lama pekerja-pekerja yang bermasalah pun berenti. Tinggallah aku. Masa tu company susah sikit sebab tak ada projek. Memang ura-ura nak tutup sebab tak mampu nak tanggung kos company tu. Tapi aku bersyukur sebab dapat buat kerja dengan aman..hehe. Tapi kerja-kerja pekerja tu aku tak reti handle sangat. Terpaksa cari sendiri camna nak buat. Paling aku stress bila nak kena isi tender. Memang tak reti. Terpaksa tanya bekas pekerja yang berenti tu.

Pastu aku kena handle pekerja baru. Kena ajar satu-satu. Tetambah lepas aku ada attend satu interview, office cukup risau tak ada back up. Jadi kena ajar semua perkara berkenaan dengan company kepada pekerja baru dan dalam masa yang sama kena pantau semua kerja.

Kekadang terpikir yang aku terlalu menjaga hati-hati orang di pejabat dari yang atas sampailah staf bawah sampaikan lupa nak jaga hati sendiri. Tu belum hati mak ayah aku yang tertunggu-tunggu masa nak jemput aku balik rumah hujung minggu. Selalu sangat depa tunggu aku. Tu belum masuk bahagian ibadat. Solat lewat sebab nak siapkan kerja. Teruk3.

Beberapa hari sebelum masuknya bulan Muharram iaitu hampir setahun yang lalu aku dapat offer kerja sebagai pembantu juruaudit; kerja yang aku idamkan jugakla. Dah lama aku attend interview dan lima bulan lepas tu baru dapat keputusan. Aku bersyukur sangat-sangat. Tapi dalam masa yang sama berat jugak nak tinggalkan office lama.

Dengan keadaan office yang kurang stabil, aku terpaksa memberi notis dan mereka tak ambil apa-apa tindakan terhadapku. Sebab inilah syarat yang mereka berikan semasa aku mula bekerja dulu iaitu apabila dapat offer kerja gov baru boleh berenti. Kalau tak, mereka memang tak benarkan berenti.

Walaupun suka tapi rasa takut dalam masa yang sama. Aku sedih nak tinggalkan pejabat yang dah sebati denganku. Sedih nak berpisah. Sedih nak tinggalkan meja aku. Sedih nak tinggalkan kerja. Walaupun memang dah lama rasa nak berenti.

Kerja yang baru bermula 2 Muharram. Aku dikehendaki lapor diri di Pulau Pinang. Lepas dah siap-siap kemas dan tingggalkan pejabat, aku mula berhijrah ke Penang pada 1 Muharram.

Alhamdulillah aku diterima dengan baik di sana. Dapat kawan yang selalu sharing and caring kat aku..hehe. Terima kasih Ya Allah.

Aku selalu berharap yang aku dapat jalankan amanah yang diberikan ini dengan baik dan tidak sia-siakan peluang yang diberikan. Dalam masa yang sama aku ingin belajar semua perkara dalam organisasi ini dan membantu masyarakat setempat.


BERKHIDMAT UNTUK NEGARA ^^,

Maaflah kalau rasa post ni tak matang ka apa. Almaklumlah baru mula kerja. Rasa nak kerja yang senang saja..hehe ;p





Hari-hari balik kerja naik feri. Syok oo..


Environment depan office..


Hari-hari dapat tengok laut..