Pages

Thursday, 25 September 2014

First Day Kerja








Bismillahirrahmanirrahimm..

Alhamdulillah harini hari Jumaat penghulu segala hari dan aku hampir terlupa yang hari ini juga merupakan hari permulaan bagi bulan Zulhijjah. Cepat sungguh masa berlalu.

Umum yang kita tahu bulan Zulhijjah terutama di antara hari pertama sehingga 10 Zulhijjah digalakan menambah amal ibadah. Tetapi kita jarang menitikberatkan ibadah pada bulan ini. Selalu ingat nak raya saja (akulah kot ^_^). 

Sungguh cepat masa berlalu tapi aku masih menjalankan hari-hariku seperti biasa. Semoga Allah memberiku kekuatan untuk membina diri. Sebelum berdakwah pada orang lain, aku perlu berdakwah dengan diriku dahulu. 

Biarlah kita menjadi orang yang tidak dikenali daripada orang yang mengejar publisiti. Kerana perlunya menjaga hati daripada perasaan ujub dan riak. 

Biarlah dicemuh, dihentam, dibenci kerana menegakkan kebenaran seperti apa yang terjadi kepada Tuan Guru Hj Hadi. Sentiasa membuang yang keruh dan ambil yang jernih.

Alhamdulillah semasa 2 September yang lalu aku memulakan khidmatku sebagai salah seorang pekerja di sebuah syarikat engineering dan construction. Syarikat yang kecil saja tetapi aku sangat menghargai peluang yang diberikan kerana aku ingin menagih pengalamanku di sini. 

Semoga selama aku bekerja di sini mendapat keredhaanNya kerana kutahu terdapat masalah yang berlaku di dalam syarikat ini. Bila kita jauh dariNya, maka mudahlah kemungkaran akan berlaku. 

Semasa ingin memulakan pekerjaanku pada hari pertama, sangat berat rasanya ingin pergi bekerja kerana diserang demam yang membuatku tiada tenaga tetapi aku gagahkan juga. Dengan menaiki motor dari jarak 50 km, aku tercari-cari tempat kerja. Pusing sana, pusing sini, tak jumpa. Tanya sana, tanya sini tak jumpa jugak. Rasa tak larat sangat. Camnilah bila last minutes baru nak cari. 

At last aku pun bertanya pada sorang pak cik yang sedang membaca 'paper'. Mulanya aku bertanya di mana surau dekat-dekat situ sebabnya office aku bersebelahan dengan surau. Rupanya dia tengah duduk depan surau. Dia tak pernah dengar nama office aku tapi dia try tolong aku cari. Memang pun sebelah ja dengan surau. Tapi office aku tingkat atas. Memang aku tak perasan.

Bersyukur sangat bila dah sampai office. Perasaan ketaq memang tak ada disebabkan demamku melawan perasaan tu. Sesampai saja barang yang aku bawa berterabur semasa aku membuka pintu. Tak ada tenaga barangkali.

Disuruh membaca profile syarikat, aku gagahkan juga walaupun kekadang mata ni terasa berat. Dalam hati terasa nak sangat balik berubat di kampung hanya Allah yang tahu. 

Semasa sesi bertemu dengan big boss, aku bersyukur dia tidak mempersoalkan kesihatanku kerana batuk yang teruk semasa dibiliknya sampaikan mengalir air mata ni. 

Bila dapat balik ke rumah semasa cuti hujung minggu yang kutunggu-tunggu, dapatlah aku berehat dengan sepenuhnya disebabkan demam yang tidak juga sembuhnya sampailah minggu berikutnya. Dengan badan yang lemah dan perasaan ingin berhenti kerja yang tinggi kerana tidak mahu menyusahkan syarikat itu disebabkan kondisi aku yang masih tidak stabil, aku pun membuat panggilan pada salah seorang pengarah syarikat, tetapi dia memberiku cuti seminggu dan tidak mahu menghentikan khidmatku. Aku bersyukur.

Selepas demam hampir dua minggu, Allah mengembalikan balik kesihatanku. Semoga selama aku demam menjadi kafarah dosa buat diri. 

Kini, aku menjadi lebih bersemangat ingin bekerja. Walaupun banyak ditegur, semoga hari-hari kerjaku menjadi pengalaman yang sangat manis. ^_^












Monday, 4 August 2014

PRAY 4 GAZA





Ya Allah,

luluhnya hatiku melihat saudaraku dicincang, dirobek, dibunuh sesuka hati 

tanpa belas kasihan..

sementara aku di sini melalui hari-hariku tanpa punya masalah..

Ya Allah,

aku takut..

aku malu..

aku tidak sekuat mereka..

Ya Allah,

bantulah mereka, bantulah mereka..

berilah kekuatan kepadaku untuk membantu mereka..

membantu saudara-saudaraku yang tidak berdosa..

Ya Allah,

bawalah hambaMu ini ke jalan yang Engkau redhai..

Amiinnn..

#PrayforGaza


Kanak-kanak Palestin yang syahid

Kekuatan Bridged Al-Qassam yang luar biasa












Tuesday, 4 February 2014

JAGA LIDAH & PERBUATAN





manusia terkadang mulut tak pandai jaga..
ikut cakap sedap mulut saja..
betoi ka?

mungkin aku salah sorangnya..
lupa dengan keadaan sekeliling yang tak semua orang dapat terima apa yang kita kata..

bila dipikir balik kenapa kita suka kutuk-kutuk orang cthnya dari Bangladesh, India, Nepal, Myanmar and sewaktu dengannya..
sebab depa hitam ka..
ka sebab depa terlalu mundur..

yala, aku tengok yang tak elok selalu tuju kat depa..
hitam ka putih depa tu tetap manusia yang ada hati dan perasaan..
kehidupan tak seindah/sesenang/semudah hidup kita..
tengokla susahnya depa sampai terpaksa cari rezeki sampai ke sini..
kerja pulak yang susah-susah and berat-berat..

terpaksa tinggalkan mak ayah, keluarga semua dan kampung halaman semata-mata mencari rezeki yang halal di sini..
banyak jugak pengorbanan depa..

aku ingat lagi dulu dapat sorang lecturer akaun dari Bangladesh..
memang baguuih and salute jugakla kat dia..
jarang nak jumpa orang dari Bangladesh yang kerja hebat-hebat kat sini..
ataupun memang aku yang tak jumpa..

lecturer ni selalu ambil berat pasal aku and kengkawan..
memang concernla cuma kamila yang tak ambek berat kat diri masing-masing..
dia selalu ontime..
aku lak selalu lambat..
alasannya basla..huhu
dia tak suka cancel kelas and tak suka kat Malaysia banyak sangat cuti..
siap buat kelas tambahan lagi..
dah tu aku pulak kena duduk depan selalu kena tanya..

ada sekali aku penah buat masalah besaq kat dia..
aku dengan group assignmen try ponteng presentation yang patutnya kami attend disebabkan tak ada persediaan yang dibuat..
dia marah sangat-sangat sampai tak akan bagi dah peluang untuk kami and markah kosongla..
mungkin kalau aku kat tempat dia pun aku buat camtu jugak..
nak harapkan markah final exam memang macam tak ja..

lepas tu, kami bersalah gila kat dia sebab main-main dgn task yg dia bagi..
kami pun apa lagi, cepat-cepat p bilik dia mintak maaf..
walaupun takut nak jumpa, wajib jugak mintak maaf..
dia pun dah macam malas melayan orang macam kami ja..
dia senyum saja sambil cakap markah kami kosong..alamak!
aku senyum ja dekat sebab aku memang tak taw nak cakap apa..
Mesti dia cakap aku ni nampak ja baik tapi perangai buruk..huhu

dalam kepala aku dok pikir,,
nanti mesti dia bagi peluang punya..
dia nak tengok kami berubah ka dak..
aku rasa dia bukan saja-saja buat macam tu..

lepas-lepas tu memang malu kalau terserempak dgn dia..
kadang-kadang tak faham sangat dia cakap..
aku senyum ja dalam tak faham..hehe

tengok-tengok dia cakap group aku yang problemo ni last group yang akan present..
alhamdulillah..
akhirnya bagi jugak peluang..
boleh fail aku kalau macam ni..
tapi masa present serius gila..
tanya macam-macam..
tapi alhamdulillah boleh jawab walaupun tergagap-gagap..
tapi aku puas hatila masa presentation sebab aku prepare kot..
walaupun aku bukan pandai speaking..
ditambah confident tak seberapa..
siap suruh group aku perbaiki english lagi..

TAPI bila tengok carrymark tinggi jugakla dia bagi..
tak layak pun bagi aku..
dia memang tolong banyakla..

tapi exam aku tak boleh jawab sangat..
jadi markah biasa-biasa saja..

"Nikmat apa yang aku dustakan.."

=(

dan aku ingat lagi dia cakap orang Malaysia memang suka cuti..
dan orang Malaysia memang manja..
dia orang lulusan universiti kat Jepun memanglah akan cakap macam tu.. =D

PEACE YO!











wallahualam.... <3








 

Tuesday, 21 January 2014

LAST Sem, OTW Practical



alhamdulillah..

kupanjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi atas segala nikmat yang diberikan..
dapat habeskan semester yang terakhir dengan baik walaupun ada beberapa ujian yang tak dijangka..
macam tak percaya ja tapi inilah hakikatnya..
bila difikirkan balik, 
semasa ngaji dulu ada masa prestasi semakin baik dan terkadang ada banyak kali aku down..
terlalu mengikut hawa nafsu..huhu

last sekali, tak dapat buat betul-betul semester akhir ni..
yang dah lepas aku redha saja, yang nak ke depan ni aku kena buat betul-betul untuk praktikal insya Allah awal bulan dua nanti..
nanti aku kena duduk rumah sewa walaupun rumah taklah jauh sangat and aku boleh ja nak tumpang kakak ipaQ pi kerja sebab area dekat..
tapi aku sengaja duduk rumah sewa sebab teringin nak survive sendiri..
yalah, aku nak belajaq berdikari jugak sebab aku ni memang lemah sikit..
lagipun, family tak harap sangat
tapi mak ayah aku tak macam dulu lagi..
mak ayah dah tak laqat macam dulu..
lepas ni aku pulak kena jaga depa selepas depa dah bersusah payah jaga aku sebelum ni..
harapan aku, sahabat handai and semua di luar sana tentula nak balas jasa mak ayah selagi jika diberikan peluang..

dan menolong orang-orang yang susah..
tolong saudara-saudara yang ditindas..
depa ni dah jadi tanggungjawab kita..
bila kita susah..
depa sentiasa berikan pertolongan mungkin bukan dengan wang ringgit tapi dengan mengerah tenaga depa..
dan sebahagian dari rezeki kita bukan milik kita saja..
milik orang lain juga..

ingat lagi semester dua dulu..
lecturer akaun kelas aku selalu cakap..
apa yang kita makan tu habis untuk kita,
apa yang kita tinggal, dah bukan milik kita,
apa yang kita bagi, itu hak kita..
mungkin maksudnya camni kot..
apa yang kita makan tu habis setakat kita makan saja dan itulah rezeki kita..
apa yang kita tinggalkan kat dunia bukan dah milik kita lagi dah, mungkin milik anak-anak kita ataupun orang lain..
apa yang kita bagi pulak itulah hak kita kat akhirat nanti, yang itulah bakal menolong kita..
walaupun sikit kita bagi tapi niat yang ikhlas, niat betul-betul nak tolong, niat yang memang dah cantek molek, insya Allah yang itulah bakal menolong kita nanti..

harapnya dapatlah diberikan peluang,
sebenarnya kebahagiaan bukan terletak pada harta maupun wang ringgit tapi degan bersifat qanaah..
bersyukur walaupun sedikit..
redha dengan apa yang kita dapat,
tu yang aku nampak kat orang lainla..
banyak yang aku kena belajar lagi..
belajar dengan kehidupan..

barang lum kemaih lagi ni..
ingat cuti nak tolong mak ayah tapi dah jadi pengasuh separuh masa sekarang..
its okla..
belajaq jadi makcik yang baik..kikiki

ingat masa yang ada yang singkat nak habeskan dengan membaca buku..
tapi lum start lagi.. -_-



p/s: bakal bercuti ke Langkawi insya Allah..peace! ^^