Pages

Tuesday, 4 February 2014

JAGA LIDAH & PERBUATAN





manusia terkadang mulut tak pandai jaga..
ikut cakap sedap mulut saja..
betoi ka?

mungkin aku salah sorangnya..
lupa dengan keadaan sekeliling yang tak semua orang dapat terima apa yang kita kata..

bila dipikir balik kenapa kita suka kutuk-kutuk orang cthnya dari Bangladesh, India, Nepal, Myanmar and sewaktu dengannya..
sebab depa hitam ka..
ka sebab depa terlalu mundur..

yala, aku tengok yang tak elok selalu tuju kat depa..
hitam ka putih depa tu tetap manusia yang ada hati dan perasaan..
kehidupan tak seindah/sesenang/semudah hidup kita..
tengokla susahnya depa sampai terpaksa cari rezeki sampai ke sini..
kerja pulak yang susah-susah and berat-berat..

terpaksa tinggalkan mak ayah, keluarga semua dan kampung halaman semata-mata mencari rezeki yang halal di sini..
banyak jugak pengorbanan depa..

aku ingat lagi dulu dapat sorang lecturer akaun dari Bangladesh..
memang baguuih and salute jugakla kat dia..
jarang nak jumpa orang dari Bangladesh yang kerja hebat-hebat kat sini..
ataupun memang aku yang tak jumpa..

lecturer ni selalu ambil berat pasal aku and kengkawan..
memang concernla cuma kamila yang tak ambek berat kat diri masing-masing..
dia selalu ontime..
aku lak selalu lambat..
alasannya basla..huhu
dia tak suka cancel kelas and tak suka kat Malaysia banyak sangat cuti..
siap buat kelas tambahan lagi..
dah tu aku pulak kena duduk depan selalu kena tanya..

ada sekali aku penah buat masalah besaq kat dia..
aku dengan group assignmen try ponteng presentation yang patutnya kami attend disebabkan tak ada persediaan yang dibuat..
dia marah sangat-sangat sampai tak akan bagi dah peluang untuk kami and markah kosongla..
mungkin kalau aku kat tempat dia pun aku buat camtu jugak..
nak harapkan markah final exam memang macam tak ja..

lepas tu, kami bersalah gila kat dia sebab main-main dgn task yg dia bagi..
kami pun apa lagi, cepat-cepat p bilik dia mintak maaf..
walaupun takut nak jumpa, wajib jugak mintak maaf..
dia pun dah macam malas melayan orang macam kami ja..
dia senyum saja sambil cakap markah kami kosong..alamak!
aku senyum ja dekat sebab aku memang tak taw nak cakap apa..
Mesti dia cakap aku ni nampak ja baik tapi perangai buruk..huhu

dalam kepala aku dok pikir,,
nanti mesti dia bagi peluang punya..
dia nak tengok kami berubah ka dak..
aku rasa dia bukan saja-saja buat macam tu..

lepas-lepas tu memang malu kalau terserempak dgn dia..
kadang-kadang tak faham sangat dia cakap..
aku senyum ja dalam tak faham..hehe

tengok-tengok dia cakap group aku yang problemo ni last group yang akan present..
alhamdulillah..
akhirnya bagi jugak peluang..
boleh fail aku kalau macam ni..
tapi masa present serius gila..
tanya macam-macam..
tapi alhamdulillah boleh jawab walaupun tergagap-gagap..
tapi aku puas hatila masa presentation sebab aku prepare kot..
walaupun aku bukan pandai speaking..
ditambah confident tak seberapa..
siap suruh group aku perbaiki english lagi..

TAPI bila tengok carrymark tinggi jugakla dia bagi..
tak layak pun bagi aku..
dia memang tolong banyakla..

tapi exam aku tak boleh jawab sangat..
jadi markah biasa-biasa saja..

"Nikmat apa yang aku dustakan.."

=(

dan aku ingat lagi dia cakap orang Malaysia memang suka cuti..
dan orang Malaysia memang manja..
dia orang lulusan universiti kat Jepun memanglah akan cakap macam tu.. =D

PEACE YO!











wallahualam.... <3








 

No comments:

Post a Comment