Pages

Tuesday, 21 January 2014

LAST Sem, OTW Practical



alhamdulillah..

kupanjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi atas segala nikmat yang diberikan..
dapat habeskan semester yang terakhir dengan baik walaupun ada beberapa ujian yang tak dijangka..
macam tak percaya ja tapi inilah hakikatnya..
bila difikirkan balik, 
semasa ngaji dulu ada masa prestasi semakin baik dan terkadang ada banyak kali aku down..
terlalu mengikut hawa nafsu..huhu

last sekali, tak dapat buat betul-betul semester akhir ni..
yang dah lepas aku redha saja, yang nak ke depan ni aku kena buat betul-betul untuk praktikal insya Allah awal bulan dua nanti..
nanti aku kena duduk rumah sewa walaupun rumah taklah jauh sangat and aku boleh ja nak tumpang kakak ipaQ pi kerja sebab area dekat..
tapi aku sengaja duduk rumah sewa sebab teringin nak survive sendiri..
yalah, aku nak belajaq berdikari jugak sebab aku ni memang lemah sikit..
lagipun, family tak harap sangat
tapi mak ayah aku tak macam dulu lagi..
mak ayah dah tak laqat macam dulu..
lepas ni aku pulak kena jaga depa selepas depa dah bersusah payah jaga aku sebelum ni..
harapan aku, sahabat handai and semua di luar sana tentula nak balas jasa mak ayah selagi jika diberikan peluang..

dan menolong orang-orang yang susah..
tolong saudara-saudara yang ditindas..
depa ni dah jadi tanggungjawab kita..
bila kita susah..
depa sentiasa berikan pertolongan mungkin bukan dengan wang ringgit tapi dengan mengerah tenaga depa..
dan sebahagian dari rezeki kita bukan milik kita saja..
milik orang lain juga..

ingat lagi semester dua dulu..
lecturer akaun kelas aku selalu cakap..
apa yang kita makan tu habis untuk kita,
apa yang kita tinggal, dah bukan milik kita,
apa yang kita bagi, itu hak kita..
mungkin maksudnya camni kot..
apa yang kita makan tu habis setakat kita makan saja dan itulah rezeki kita..
apa yang kita tinggalkan kat dunia bukan dah milik kita lagi dah, mungkin milik anak-anak kita ataupun orang lain..
apa yang kita bagi pulak itulah hak kita kat akhirat nanti, yang itulah bakal menolong kita..
walaupun sikit kita bagi tapi niat yang ikhlas, niat betul-betul nak tolong, niat yang memang dah cantek molek, insya Allah yang itulah bakal menolong kita nanti..

harapnya dapatlah diberikan peluang,
sebenarnya kebahagiaan bukan terletak pada harta maupun wang ringgit tapi degan bersifat qanaah..
bersyukur walaupun sedikit..
redha dengan apa yang kita dapat,
tu yang aku nampak kat orang lainla..
banyak yang aku kena belajar lagi..
belajar dengan kehidupan..

barang lum kemaih lagi ni..
ingat cuti nak tolong mak ayah tapi dah jadi pengasuh separuh masa sekarang..
its okla..
belajaq jadi makcik yang baik..kikiki

ingat masa yang ada yang singkat nak habeskan dengan membaca buku..
tapi lum start lagi.. -_-



p/s: bakal bercuti ke Langkawi insya Allah..peace! ^^